MegaDrive/Genesis a blokada regionalna

ODPOWIEDZ
skr0403
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 17
Rejestracja: 2014-01-29, 10:51

MegaDrive/Genesis a blokada regionalna

Post autor: skr0403 » 2016-02-24, 11:56

Cześć,
orientujecie się czy Sega Mega Drive II / Genesis II i Genesis III
mają blokadę regionalną?
Chodzi mi o to czy gry z logiem Genesis odpalą się na MD i odwrotnie?

Kaspar84
'calkiem niezly gosc'
'calkiem niezly gosc'
Posty: 619
Rejestracja: 2013-10-28, 11:52

Re: MegaDrive/Genesis a blokada regionalna

Post autor: Kaspar84 » 2016-02-24, 12:33

Mają.
Czasem się odpalą, czasem nie.
Obrazek

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2661
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut
Kontakt:

Re: MegaDrive/Genesis a blokada regionalna

Post autor: kolo » 2016-02-24, 12:33

Tak, Mega Drive / Genesis ma blokadę regionalną, ale nie na wszystkie gry, ogólnie im starsza tym większe szanse że jest bez blokady.
Sega, Sega über alles
Obrazek

Melvin.FoX
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 406
Rejestracja: 2012-04-20, 10:43
Lokalizacja: P-ń

Re: MegaDrive/Genesis a blokada regionalna

Post autor: Melvin.FoX » 2016-02-24, 12:35

Hej!
Już od wersji MD1 jest blokada regionalna. Bardzo wczesne modele I generacji jej nie posiadały a później to już poszło :)
Tak więc bez moda obawiam się, że nie uda Ci się odpalić gry z innego regionu.
Dodam, że mam jeden z kartridży typu x in 1 na MD i również nie chciał ruszyć ale kilkukrotnie wduszanie przycisku reset jakby obchodziło problem - nie wiem natomiast czy kart posiada ustalony region.
xo - that was for the players

Kaspar84
'calkiem niezly gosc'
'calkiem niezly gosc'
Posty: 619
Rejestracja: 2013-10-28, 11:52

Re: MegaDrive/Genesis a blokada regionalna

Post autor: Kaspar84 » 2016-02-24, 12:52

Mi się czasem gry z innego regionu odpalają. Nie wiem czy wszyscy wiedzą,ale jak już się ma mod, i np gra wymaga odpalenia w PAL i mamy wtedy spłaszczony ekran to po ekranie tytułowym można przeskoczyć na 60 hz i mamy elegancki obraz na pełen ekran ;)
Nie działa mi ten trick tylko ze Strikerem, sprawdza region chyba dosłownie przy każdej zmianie ekranu, np po wejściu do Menu, albo podczas meczu :/
Obrazek

siudym
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 301
Rejestracja: 2006-05-05, 23:20

Re: MegaDrive/Genesis a blokada regionalna

Post autor: siudym » 2022-07-20, 19:14

Mam konsolę PAL i PAL'owe wydanie ALADDIN wywala mi error "developed for use only with PAL & French Secam Mega Drive Systems" - co może być powodem? Mam takze wersje USA i wyskakuje "developed for use only with NTSC genesis Systems" - co jest oczywiste, ale dlaczego wersja PAL mi nie dziala? :o

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2661
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut
Kontakt:

Re: MegaDrive/Genesis a blokada regionalna

Post autor: kolo » 2022-07-21, 21:32

Nie mam zbyt wiele gier na MD, ale może winny jest uszkodzony kartridż albo zanieczyszczone piny? Sprzedający wspominał coś o tym że wszystko działa?
Sega, Sega über alles
Obrazek

siudym
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 301
Rejestracja: 2006-05-05, 23:20

Re: MegaDrive/Genesis a blokada regionalna

Post autor: siudym » 2022-07-22, 21:51

Cart z tego co wiem jest ok, kupione kilka od jednej osoby, ktora je sprawdzala. Dodatkowo jest w swietnym stanie.
Mam takiego klona, moze tu pies pogrzebany:

https://www.youtube.com/watch?v=NBiySZepNdQ

Musze jeszcze obadac czy nie ma gdzies na plycie pinow do ustawiania regionu.

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8430
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: MegaDrive/Genesis a blokada regionalna

Post autor: Axi0maT » 2022-07-23, 22:32

To nie jest jakis klon z Tajwanu czasem? On ma chyba blokade azjatycka.

Swoja droga przypomniala mi sie historia jak jakis czas temu jeden ciolek na jakims kanale youtube chwalil sie jak za gruby hajs udalo mu sie kupic nowa konsole Sega Mega Drive w kartonie. Zrobil unboxing i caly show temu towarzyszyl. Po czym posypaly sie komentarze pod filmikiem ze wydal gruby jaks za klona. Najzabawniejsze ze koles sie zapieral ze to oryginal. Nie dopuszczal do siebie mysli ze wtopil kase :)

siudym
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 301
Rejestracja: 2006-05-05, 23:20

Re: MegaDrive/Genesis a blokada regionalna

Post autor: siudym » 2022-07-25, 09:34

Dowiedziałem się, ze ten klon ustawiony jest podobnie jak Pegasusy - czyli jest to NTSC w trubie 50hz. Pewnie dlatego gry PAL głupieją, natomiast te, oznaczone (WORLD) działają. Można będzie chyba zrobić Region Mod i będzie działać wszystko (jest nieco pinów/jumperow na PCB, ale musze dojść które są do czego).

Awatar użytkownika
Axi0maT
Sponsor
Sponsor
Posty: 8430
Rejestracja: 2006-01-12, 12:40
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: MegaDrive/Genesis a blokada regionalna

Post autor: Axi0maT » 2022-07-25, 10:28

Tak, bez przerobki to troche slabo moze byc. Jestem ciekaw jak tam wyglada plyta glowna w tym klonie. Pewnie nie da sie wzorowac na oryginalnych konsolach Segi i przerobkach dla nich?

siudym
'czasem cos napisze'
'czasem cos napisze'
Posty: 301
Rejestracja: 2006-05-05, 23:20

Re: MegaDrive/Genesis a blokada regionalna

Post autor: siudym » 2022-07-25, 13:05

Płyta jest na filmiku z YT pokazana. Zlokalizowałem zworki, jedna 3-pinowa ma oznaczenie J1 z literkami P i N. Zalutowana jest zworka N czyli by się zgadzało z faktem trybu konsoli NTSC 50hz (jak Pegasus). Jeszcze powinny gdzieś być zworki do ustawienia Hz (powinny być ustawione domyślnie na 50Hz).

EDIT: Mam juz info na temat Region Moda. Zworka J1 to region PAL/NTSC, a zworka J3 to Hz. Tak wiec beda zamontowane dwa pstryczki i bedzie gitara.

ODPOWIEDZ