Przegrzewanie się Satka?

mattek
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 216
Rejestracja: 2013-04-25, 15:06
Lokalizacja: Mysłowice

Przegrzewanie się Satka?

Post autor: mattek » 2014-05-30, 21:06

No cześć.

Jak wiecie, od dzisiaj stałem się mega szczęśliwym posiadaczem Saturna Model 1.
Jakiś czas temu postanowiłem sobie pograć chwilkę. Na pierwszy ogień poszło Sega Rally. Potem Daytona USA oraz Sega Touring Car. Po odpaleniu tej trzeciej pozycji zauważyłem, że ilość FPS była strasznie niska. Po chwili konsolę wyłączyłem, aby wyczyścić optykę bo wyglądała na przybrudzoną. Tak też uczyniłem, a po tej operacji odpaliłem sprzęt ponownie. Na ekranie zaczęły "latać" z góry na dół białe pasy, a Satek nie potrafił przeczytać żadnej płyty. Myślę "Cholera, czyżbym zwykłym czyszczeniem spowodował takie coś?". Wyłączyłem go na 15 minut, po czym z nadzieją na samoistną naprawę problemu, włączyłem go ponownie i wiecie co? Tak też się stało - paski zniknęły, a napęd zaczął funkcjonować poprawnie.

Szybko poleciałem po poradę do wujka Google i już na pierwszych wynikach wiedziałem, że nie tylko mnie to spotkało. Ta przypadłość powoduje obniżenie framerate, zakłócenia obrazu, długie loadingi, a finalnie nieczytanie płyt. Podobno jest to spowodowane przegrzewaniem się zasilacza i występuje tylko w pierwszej wersji konsoli. Czy ktoś z Was miał coś podobnego? Jakieś sposoby na naprawę?

Łapcie filmik nagrany przez jakiegoś zagranicznego użytkownika, który przedstawia ten sam problem/
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Forte
'normalnie deBesciak'
'normalnie deBesciak'
Posty: 820
Rejestracja: 2011-11-23, 09:27
Lokalizacja: Dom

Re: Przegrzewanie się Satka?

Post autor: Forte » 2014-05-31, 10:35

Miałem niedawno podobny problem, tylko, że z Modelem-2. Konsola przestała czytać płyty, zacinał się dźwięk i zawieszał się ekran podczas startu konsoli. Pomogło gruntowne czyszczenie dziada w środku z kurzu. Postaraj się przeczyścić też raszki na które montuje się zasilacz (te bolce wystające w górę).

Problem nie taki sam, aczkolwiek podobny, mam nadzieję, że pomoże :)
Sega!

mattek
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 216
Rejestracja: 2013-04-25, 15:06
Lokalizacja: Mysłowice

Re: Przegrzewanie się Satka?

Post autor: mattek » 2014-05-31, 10:37

Właśnie mam zamiar go dzisiaj porządnie wymyć i odkurzyć. Zobaczymy czy pomoże ;)
Dzięki za odzew.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Forte
'normalnie deBesciak'
'normalnie deBesciak'
Posty: 820
Rejestracja: 2011-11-23, 09:27
Lokalizacja: Dom

Re: Przegrzewanie się Satka?

Post autor: Forte » 2014-05-31, 10:45

mattek pisze:Właśnie mam zamiar go dzisiaj porządnie wymyć i odkurzyć. Zobaczymy czy pomoże ;)
Dzięki za odzew.
Powinno :)
Jak uważasz, że masz brudną soczewkę, to nikczemny pisał kiedyś o wacikach nasączonych izopropanolem do kupienia w aptekach. Sam czyściłem tylko ścierką z mikrofibry więc jeszcze nie testowałem tego wynalazku.
Sega!

mattek
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 216
Rejestracja: 2013-04-25, 15:06
Lokalizacja: Mysłowice

Re: Przegrzewanie się Satka?

Post autor: mattek » 2014-05-31, 10:47

Wiem, wiem, że izopropanol jest najlepszym wyjściem.
Po nim jednak zaraz stawia się spirytus 95%, a taki miałem pod ręką ;)

Jak wyczyszczę, powiem czy pomogło.
Obrazek
Obrazek

mattek
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 216
Rejestracja: 2013-04-25, 15:06
Lokalizacja: Mysłowice

Re: Przegrzewanie się Satka?

Post autor: mattek » 2014-05-31, 19:11

No i poprawy zero.
Po otworzeniu sprzętu zastałem właściwie czystość - tylko trochę kurzu siedziało na metalowej klatce. Jednak skoro go już otworzyłem, kontynuowałem to co miałem zrobić i zrobiłem konsoli kąpiel. Wszystko zostało rozebrane na czynniki pierwsze, a plastikowe elementy wrzuciłem do wody z płynem by je wymyć. Efekt jest taki, że Saturn prezentuje się jeszcze lepiej, ale problem z przegrzewaniem się konsoli nie zniknął. Odkurzyłem całą elektronikę, jednak na marne.

Działa to w ten sposób, że dopóki nie zrestartuję konsoli (włączenie i wyłączenie), chodzi bez zarzutu i nawet soft-reset nie wytrąca jej z działania. Dopiero całkowite odcięcie zasilania powoduje te anomalie. Dobrze, że nie tylko ja mam taki problem i wnioskuję, że jest to usterka pierwszych egzemplarzy tych konsol.

Ktoś jeszcze ma jakieś "soluszyn"?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Forte
'normalnie deBesciak'
'normalnie deBesciak'
Posty: 820
Rejestracja: 2011-11-23, 09:27
Lokalizacja: Dom

Re: Przegrzewanie się Satka?

Post autor: Forte » 2014-05-31, 20:48

Saturna masz od wczoraj, tak? Kupowałeś go może na Alledrogo? Jeżeli tak, to powinieneś zgłosić reklamację.

Ciężka sprawa... Szybkie przeszukanie googli sugeruje zastosowanie pasty na tranzystorach(?) od PSU - http://atariage.com/forums/topic/185690 ... ng-saturn/

Natomiast na forum poświęconym stricte SS, znalazłem informację jakoby malutki wiatraczek umieszczony w konsoli mógł rozwiązać Twój problem - http://segasaturngroup.proboards.com/thread/5199

Zawsze możesz też wymienić zasilacz, ale tutaj potrzebowałbyś najlepiej model zgodny z twoją płytą główną, gdyż saturn miał kilka rewizji; VA0, VA1 itp.
Sega!

mattek
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 216
Rejestracja: 2013-04-25, 15:06
Lokalizacja: Mysłowice

Re: Przegrzewanie się Satka?

Post autor: mattek » 2014-05-31, 20:54

Saturn z eBaya, więc nie ma raczej opcji zwrotu. Tak jak mówię - dzieje się to dopiero po wyłączeniu konsoli i ponownym włączeniu. Normalnie nie ma żadnych problemów ;)

Coś pokombinuję jeszcze z tymi tranzystorami, może jakiś radiator.
Obrazek
Obrazek

mattek
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 216
Rejestracja: 2013-04-25, 15:06
Lokalizacja: Mysłowice

Re: Przegrzewanie się Satka?

Post autor: mattek » 2014-06-23, 21:42

Więc tak.
Za pomysłem kolegi Forte, postanowiłem poradzić się kolegów zza granicy, a konkretnie użytkowników forum Segasaturngroup. Okazało się, że problem ten występuje tylko na zasilaczach typu B robionych przez Fujitsu.

Dowiedziałem się także, że rozwiązanie problemu jest zasadniczo proste i nie wymaga żadnych przeróbek typu mały wiatraczek dmuchający na PSU czy radiatory na komponentach. To nie jest do końca kwestia przegrzewania się elementów, a zakłóceń w samym zasilaniu konsoli, które zaś występują po nagrzaniu. "Złe prądy", bo tak to sobie nazwałem, idąc na wszystkie podzespoły Saturna, powodują właśnie takie misz-masz, jak paski na ekranie czy problemy z odczytem.

Lekarstwem na tą straszną dolegliwość jest kondensator elektrolityczny 2200uF 10V. Pamiętając o biegunach, należy wlutować go dokładnie tak, jak na tym zdjęciu:
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

Podobno po całym zabiegu, Satek już nigdy więcej nie uraczy nas tymi okropnymi liniami.

Osobiście jeszcze tego nie sprawdzałem, bo całe "soluszyn" jest z dnia dzisiejszego, jednak na dniach wybiorę się do sąsiedniego miasta po dany kondensatorek, wlutuję i sprawdzimy efekty. Na pewno poinformuję Was co i jak, aby raz na zawsze zakończyć ten temat.

Tymczasem dobranoc ;)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Forte
'normalnie deBesciak'
'normalnie deBesciak'
Posty: 820
Rejestracja: 2011-11-23, 09:27
Lokalizacja: Dom

Re: Przegrzewanie się Satka?

Post autor: Forte » 2014-06-24, 21:47

mattek pisze:Więc tak.
Za pomysłem kolegi Forte, postanowiłem poradzić się kolegów zza granicy, a konkretnie użytkowników forum Segasaturngroup. Okazało się, że problem ten występuje tylko na zasilaczach typu B robionych przez Fujitsu.
Super, że znalazłeś rozwiązanie co do resetowania się Twojej pierścieniowej planety :D
Może wrzucisz tutka jak już wszystko wykonasz? Retroage mogło by zyskać troche materiałów Satkowych :)
Sega!

mattek
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 216
Rejestracja: 2013-04-25, 15:06
Lokalizacja: Mysłowice

Re: Przegrzewanie się Satka?

Post autor: mattek » 2014-06-25, 19:27

Myślę, że jeżeli admini nie będą mieli nic przeciwko, nie będzie z tym problemu ;)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Storms
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1433
Rejestracja: 2007-06-23, 08:42
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Przegrzewanie się Satka?

Post autor: Storms » 2014-06-25, 20:40

Nie będziemy mieli nic przeciwko. Do Satka przyda się każdy materiał :)

mattek
'dopchal sie i chce pisac'
'dopchal sie i chce pisac'
Posty: 216
Rejestracja: 2013-04-25, 15:06
Lokalizacja: Mysłowice

Re: Przegrzewanie się Satka?

Post autor: mattek » 2014-06-25, 20:41

Okej.
Jak tylko zdobędę ten kondensator, przygotuję tutorial.
Obrazek
Obrazek

fixxxer1
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1242
Rejestracja: 2011-01-03, 14:14
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Re: Przegrzewanie się Satka?

Post autor: fixxxer1 » 2014-06-26, 06:30

Skoro już wymieniasz ten kondensator to wymień od razu wszystkie, na pewno nie zaszkodzi a może pomóc.

fixxxer1
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1242
Rejestracja: 2011-01-03, 14:14
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Re: Przegrzewanie się Satka?

Post autor: fixxxer1 » 2014-06-26, 08:41

Faktycznie, trzeba dołożyć taki kondensator a nie wymienić. Przeglądałem temat pobieżnie, bo satka jeszcze nie mam :)
W sumie w PS1 SCPH-1002 też dodałem kondensatory, ale też przy okazji stare wymieniłem na nowe ;)

ODPOWIEDZ