Kupno saturna

bk7palet
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 39
Rejestracja: 2014-10-14, 22:50

Kupno saturna

Post autor: bk7palet » 2014-10-22, 18:01

Witam,

Czy warto kupić gołego saturna za 50 zł w stanie "uruchamia się i kręci płytą" ? Model drugi.
I jeszcze pytanie, czym się różnią wersje pierwsza i druga od siebie?
Obrazek

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2649
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut

Re: Kupno saturna

Post autor: kolo » 2014-10-22, 18:11

Cena raczej normalna za saturna w takim stanie (może nawet jakąś dyszkę, dwie taniej niż ostatnio na allegro). Lasery zazwyczaj są sprawne bo ciężko je zarżnąć, ale czy warto to sam musisz stwierdzić. Kabel AV i pad do tanich nie należą.

Od strony szarego użytkownika modele w zasadzie niczym się od siebie nie różnią, model 1 ma diodę Access (pracy napędu), dwójka jej nie ma. Różnią się też od środka więc części z jednego modelu często nie pasują w drugim. Do tego model pierwszy trudniej się rozkręca (wiele rzeczy jest podłączonych do górnej obudowy i można przez nieuwagę uszkodzić jakiś kabelek).
Sega, Sega über alles
Obrazek

Awatar użytkownika
mentor93
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1201
Rejestracja: 2012-02-12, 15:20

Re: Kupno saturna

Post autor: mentor93 » 2014-10-22, 18:17

Zapolowałbym raczej na aukcję z pełnym zestawem. Kupi się osobno pada i kabelki, ale po co, skoro można kupić wszystko razem i zapłacić za przesyłkę raz? A i może w zestawie wyjdzie taniej niż osobno. Chyba że masz już pada i kable, to wtedy możesz brać golasa.
Obrazek
PSX | PS2 | PS3 | PS4 | Gamecube

bk7palet
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 39
Rejestracja: 2014-10-14, 22:50

Re: Kupno saturna

Post autor: bk7palet » 2014-10-22, 18:25

To ten: http://olx.pl/oferta/sega-saturn-sama-k ... 707423163a

Golasa odebrał bym osobiście, co do padów i kabli, to już musiał bym zamawiać lub polować na giełdach czy szmateksach. A z tego co widzę na aukcjach, za zestawy ludzie sobie sporo życzą...
Co do padów, to te z innych regionów (US, JAP) będą normalnie pasować do PAL?
Obrazek

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2649
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut

Re: Kupno saturna

Post autor: kolo » 2014-10-22, 21:00

Tak, pady z innych regionów działają bez problemu. Blokada jest tylko na płyty.
Sega, Sega über alles
Obrazek

thefoo
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 47
Rejestracja: 2014-02-05, 09:58

Re: Kupno saturna

Post autor: thefoo » 2014-10-29, 08:46

Co do modelu 1 to te z zasilaczami w górnej obudowie co ciężko się rozkręcają to naprawdę rzadkość.
Za 50zł ja bym brał bo pewnie działa. Osobiście jednak uważam że wersja PAL do grania bez przełącznika 50/60Hz to najgorsze rozwiązanie jeżeli chce się cieszyć grami w optymalnej prędkości działania.

bk7palet
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 39
Rejestracja: 2014-10-14, 22:50

Re: Kupno saturna

Post autor: bk7palet » 2014-10-29, 10:00

A taki przełącznik trudno zamontować? Podobno jakąś wąską ścieżkę trzeba przerwać na płycie?
Ewentualnie, jest jakiś serwis w Krakowie, który takie rzeczy robi?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Obrazek

Awatar użytkownika
Forte
'normalnie deBesciak'
'normalnie deBesciak'
Posty: 820
Rejestracja: 2011-11-23, 09:27
Lokalizacja: Dom

Re: Kupno saturna

Post autor: Forte » 2014-10-29, 11:03

Grrr.... pisałem długiego posta i mi się wylogowało :sarcasm:, więc jeszcze raz:

Lasery w Saturnach są mocne, i czasem wystarczy troche podkręcić jak pisał już Kolo. Więc w razie czego Multimetr w ręke i zmniejszaj te Ohmy :P . Wiadomo co prawda, że sprzedawca może mówić prawdę ale nie musi, o stanie konsoli. Kupujesz na własne ryzyko.

Jeżeli okaże się, że jest martwy - zamienniki można nadal kupić (JVC Optima 6), ale ceny nie są zachwycające. Najtaniej widziałem na AliExpress, ale serwis ten nie obsługuje PayPala więc nie odważyłem się tam jeszcze nic kupować.

Kabel AV wcale nie jest taki drogi, sam kupowałem na Ebayu za 15 zł. Dużo bardziej opłaca się go kupić właśnie tam niż na Allegro bo po pierwsze - jest darmowa wysyłka, a po drugie - posiadają one dodatkowe wyjście S-Video, czego na Allegro do tej pory nie uświadczyłem.

Switch zależy już od wersji konsoli jaką posiadasz. Nie tyle od modelu, co od płyty głównej (VA0, VA05.... itd.). W niektórych trzeba przecinać ściezki, w innych wystarczy dolutować dwa kable na płycie głównej, przy samym końcu. Moim zdaniem jest to gra nie warta świeczki. Importy chodzą dobrze bez żadnych switchy, a przynajmniej ja nie trafiłem na taką grę w którą by się źle grało. Wymogiem natomiast jest Action Replay 4M jeżeli chcesz się bawić w sprowadzanie płytek z kraju kwitnącej wiśni.

Pady powinny działać niezależnie od regionu. Ich cena na Ebay, z tego co widziałem to średnio 10 dolarów, do tego koszta wysyłki. Tanio nie jest, ale może upolujesz coś za sensowne pieniądze.

I to chyba wszystko w temacie Saturna. Za 5 dyszek, łakomy kąsek jeżeli faktycznie działał wcześniej... ale złożenie zestawu może cię kosztować dodatkowe 45 zł o ile nie więcej ;)
Sega!

thefoo
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 47
Rejestracja: 2014-02-05, 09:58

Re: Kupno saturna

Post autor: thefoo » 2014-10-30, 10:39

Jeżeli chodzi o kabel to optymalny wybór to RGB (jaki ja np. oferuję albo oryginał) a nie jakieś dziadostwo z Chin, czy to chinche, czy s-video, czy też RGB. W tych z Chin bowiem w środku kable są aluminiowe albo stalowe, a nie miedziane i dodatkowo brak dobrego albo w ogóle ekranowania. Nie mówiąc o tym, że w kablu RGB nie wszystkie masy nie będą podpięte. Właśnie stąd niskie ceny tych kabli.

Co do przełącznika to jak komuś nie przeszkadzają zawieszki albo gry działające jakieś 17% wolniej można sobie darować. Ale wystarczy sobie porównać, jak działa gra chociażby radiant silvergun w 50 i 60 Hz i od razu widać różnice. Najbardziej boli że bliżej nieokreślona część gier PAL nie jest zoptymalizowana do 50 Hz i też działa za wolno. No ale to moja opinia i Forte może mieć swoją. Natomiast ja odkąd o tym wiem strasznie wkurza mnie fakt, że Europę potraktowano po macoszemu.

Jak masz możliwość poproś o zdjęcie tego co mieści się za klapką do baterii to od ręki powiem czy przełącznik jest trudny czy banalnie łatwy do założenia. Można na skróty zrobić nawet tak, że lutując ze sobą dwa punkty konsola zawsze będzie w 60 hz.

Awatar użytkownika
Forte
'normalnie deBesciak'
'normalnie deBesciak'
Posty: 820
Rejestracja: 2011-11-23, 09:27
Lokalizacja: Dom

Re: Kupno saturna

Post autor: Forte » 2014-10-30, 18:53

Dziadostwo czy nie, wyświetla obraz na tyle porządnie, że nie mam żadnych zastrzeżeń, także więc za tą kwotę zdecydowanie się opłaca :)

Z przełącznikiem oczywiście - każdy ma swoje zdanie. Moje jest stąd, że póki co żadnych czkawek nie uświadczyłem, a gry działają bardzo dobrze. Nie wykluczam, że kiedyś może dopadnę jakiś tytuł który będzie tragicznie działał w PAL-u, ale póki taki się nie pojawia - switch jest zwyczajnie bez sensu.
Sega!

bk7palet
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 39
Rejestracja: 2014-10-14, 22:50

Re: Kupno saturna

Post autor: bk7palet » 2014-10-30, 20:14

Dzięki za wszystkie informacje.
Nie zdecyduję się na kupno. Zmieniłem taktykę i będę się starał kupować całe komplety konsol, razem z pudłem.
Obrazek

Kaspar84
'calkiem niezly gosc'
'calkiem niezly gosc'
Posty: 619
Rejestracja: 2013-10-28, 11:52

Re: Kupno saturna

Post autor: Kaspar84 » 2014-10-31, 09:16

Forte / Switch zależy już od wersji konsoli jaką posiadasz. Nie tyle od modelu, co od płyty głównej (VA0, VA05.... itd.). W niektórych trzeba przecinać ściezki, w innych wystarczy dolutować dwa kable na płycie głównej, przy samym końcu. Moim zdaniem jest to gra nie warta świeczki.

Możesz mi podać przykład modelu, w którym trzeba przecinać jakiekolwiek ścieżki?
Wg mmmonkey jest to jedna z opcji, oni proponują inną, prostszą z podnoszeniem jednej nogi od procka graficznego. Wczoraj to robiłem i zajęło mi to 20 minut a super specem od lutowania nie jestem ;)

ps/

mi też się wydawało, że gry chodzą spoko w 50hz dopóki nie włączyłem Darius Gaiden na 60 hz...
Może komuś się przyda, lista gier PAL zoptymilozowanych pod 50hz

http://www.segasaturn.co.uk/games/sega_saturn_pal.html
Obrazek

Awatar użytkownika
Forte
'normalnie deBesciak'
'normalnie deBesciak'
Posty: 820
Rejestracja: 2011-11-23, 09:27
Lokalizacja: Dom

Re: Kupno saturna

Post autor: Forte » 2014-10-31, 11:26

Możesz mi podać przykład modelu, w którym trzeba przecinać jakiekolwiek ścieżki?
Wg mmmonkey jest to jedna z opcji, oni proponują inną, prostszą z podnoszeniem jednej nogi od procka graficznego. Wczoraj to robiłem i zajęło mi to 20 minut a super specem od lutowania nie jestem
Zarzucisz linka do tego tutoriala? Minęło trochę czasu odkąd chciałem robić sobie Hz Moda w konsoli. mmonkey z tego co kojarzę jest dość rzetelny. Pamiętam po prostu, że w niektórych satkach mod jest śmiesznie prosty (VA0 bodajże) a w innych trzeba kombinować.

IMO, w momencie podnoszenia nóżek od chipa mnie się już odechciewa grzebania w konsoli. Mógłbym zrobić prostego moda, tego koło baterii, ale nie mam PSU w Saturnie w którym da się wykonać go w ten sposób.
Sega!

Kaspar84
'calkiem niezly gosc'
'calkiem niezly gosc'
Posty: 619
Rejestracja: 2013-10-28, 11:52

Re: Kupno saturna

Post autor: Kaspar84 » 2014-10-31, 11:53

http://www.mmmonkey.co.uk/sega-saturn-5060hz-mod/

Odcięcie tej jednej nóżko to przy moich drżących rękach był największy problem (plus dziewczyna obok pytająca co robię akurat w tym momencie) :)

Reszta to bułka z masłem..
Obrazek

thefoo
'doskakuje do klawiatury'
'doskakuje do klawiatury'
Posty: 47
Rejestracja: 2014-02-05, 09:58

Re: Kupno saturna

Post autor: thefoo » 2014-10-31, 14:26

Forte pisze:Dziadostwo czy nie, wyświetla obraz na tyle porządnie, że nie mam żadnych zastrzeżeń, także więc za tą kwotę zdecydowanie się opłaca :)

Z przełącznikiem oczywiście - każdy ma swoje zdanie. Moje jest stąd, że póki co żadnych czkawek nie uświadczyłem, a gry działają bardzo dobrze. Nie wykluczam, że kiedyś może dopadnę jakiś tytuł który będzie tragicznie działał w PAL-u, ale póki taki się nie pojawia - switch jest zwyczajnie bez sensu.
Co do kabla to kwestia osobistych wymagań, podobnie jak przełącznik, ale w tym akurat temacie sugeruję porównać sobie tytuł działający prawidłowo i nie, dokładnie jak zrobił Kaspar84

Jeżeli chodzi o listę:
http://www.segasaturn.co.uk/games/sega_saturn_pal.html
to daje ona ogólny zarys, jak dużo gier PAL działa nieprawidłowo w 50 Hz, ale niestety nie jest rzetelna, gdyż np. NIGHTS działa prawidłowo, a Deep Fear i Die Hard Arcade już nie choć w przypadku tej ostatniej to zupełnie nie przeszkadza.

Mam gdzieś link do francuskiej strony z przeróbkami 50/60 Hz i regionów, jak znajdę to wyślę tyle że trzeba użyć google translatora, jak ktoś tak jak ja za dużo po francusku nie rozumie.

ODPOWIEDZ