Stary bateria powinna trzymac Ci od 4 do 5h! Mi tyle wytrzymuje.
Ale musisz spełnić pewne warunki i wyrzec się niektórych rzeczy.
Poniżej moje porady:
1. Załóżmy, że po zakupie konsoli, przywracasz ją do ustawień domyślnych / fabrycznych. Ja tak zrobiłem.
2. Wyłącz Wifi, Bluetooth. Zżerają bardzo dużo energii. Jeżeli podczas gry z nich nie korzystasz, nie ma sensu trzymać ich włączone.
3. Ustaw jasność wyświetlacza na najniższą. Jeżeli masz ten model z OLEDowym wyswietlaczem, to on nawet na najniższym ustawieniu jasności jest bardzo czytelny.
4. Graj na słuchawkach. Głośniczki moga pobierać zdecydowanie więcej energii.
5. Upewnij się, że masz "naraz" odpalone tylko jedną aplikację - czyli np. grę. Jeżeli tylko minimalizujesz rzeczy a ich nie zamykasz, możesz mieć otwarte naraz wiele aplikacji (przykładowo Trofea, ustawienia, znajomi, no i sama gra). Ps Vita w porównaniu do PSP wspiera wielozadaniowość/wielowątkowość w swoim dashboardzie. Im więcej naraz masz odpalone aplikacji, tym szybciej będzie żarło baterię.
Uncharted fajna gra. Przeszedłem dwa razy. Raz - bardzo szczegółowo (ze znajdywaniem wszystkich znajdziek), drugi raz - na najwyższym poziomie trudności, który odblokowuje sie po pierwszym przejsciu gry na poziomie normalnym (albo trudnym, nie pamietam juz).