Problem z portami padów?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M-Chan
'radzi sobie'
'radzi sobie'
Posty: 472
Rejestracja: 2012-07-17, 10:25
Lokalizacja: Rougetsu Island

Problem z portami padów?

Post autor: M-Chan » 2015-06-10, 08:25

Dopadł mnie nietypowy (co wnioskuję po przeszperaniu googli) problem z PS2 Slim model 9004, a mianowicie konsola przestała wykrywać pady. Grałem chwilę w Forbidden Siren po czym wyłączyłem konsolę, aby chwilę ochłonąć (przy tej grze tak trzeba...), kiedy po około godzinie uruchomiłem ponownie konsolę doszedłem do menu gry gdzie próbując wybrać savea pad zaczął się zachowywać jak by była w nim zacięta gałka w górę czy w dół - wyznacznik wyboru savea latał jak oszalały, zresetowałem konsolę, przedmuchałem port pada i po ponownym uruchomieniu gry wyświetlił mi się napis o konieczności podłączenia pada... Uruchomiłem konsolę ponownie bez płyty, na dwóch oryginalnych padach ten sam efekt - konsola nie reaguje - nie mogę wybrać nic w menu konsoli na ani jednym z padów na żadnym z dwóch portów :/
Nie udało mi się znaleźć podobnego problemu w googlach odnośnie modelu slim, w fatkach zdarzała się awaria taśmy której w slimce nie ma...

Może ktoś miał podobny problem, albo wie jak się do tego zabrać?

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2662
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut
Kontakt:

Re: Problem z portami padów?

Post autor: kolo » 2015-06-10, 20:15

Możliwe że miałem podobny problem, oryginalny DS2 w moim PS2 Slim losowo się "rozłączał" podczas grania (na Facie działa bez problemu), spróbuj wcisnąć wtyczkę do oporu a następnie stopniowo ją odciągaj, nie gwarantuję że to u ciebie pomoże ale u mnie w ten sposób dało się grać w tytuły wymagające DS2 (co ciekawe wszystkie pady wcześniejszej generacji działały bez problemów).
Sega, Sega über alles
Obrazek

Awatar użytkownika
M-Chan
'radzi sobie'
'radzi sobie'
Posty: 472
Rejestracja: 2012-07-17, 10:25
Lokalizacja: Rougetsu Island

Re: Problem z portami padów?

Post autor: M-Chan » 2015-06-11, 06:46

Dzięki Kolo za podpowiedź - znalazłem już rozwiązanie mojego problemu... Po rozkręceniu konsoli, przeczyszczeniu i przedmuchaniu wszystkiego co się dało, podjąłem kolejną próbę z takim samym mizernym efektem - więc uznałem że poszło coś na płycie (bez miernika wiele się i tak nie dowiem), ale na koniec coś mnie podkusiło i postanowiłem sprawdzić pada do PSOne i okazało się, że wszystko działa... Prawdopodobieństwo, iż obydwa moje pady do PS2 padły w jednym momencie - w tym jeden leżąc w szufladzie było znikome więc rozkręciłem pada który jako pierwszy "przestał działać" okazało się, iż pad ma lekkie pęknięcie na układzie które z czasem się powiększało, idące od BARDZO mocno przykręconej śrubki przytwierdzającej układ do przedniej części obudowy pada, co do drugiego pada przypomniałem sobie, iż już spory czas temu po ostatnim użytkowaniu wymieniałem w nim gałkę bo miałem zapasową i okazało się, iż źle go złożyłem - taśma która w poprzednim modelu jest na stałe przylutowana do układu w tym lata jak szmaciana lalka w pralce i jest dociskana kawałkiem gąbki od tylnej obudowy... - ja zaś w pośpiechu włożyłem ją pod układ pada (Stare dobre Sony i ich coraz to lepsze jakościowo produkty). "Awaria" więc zażegnana - muszę tylko zaopatrzyć się w nowego pada.

Awatar użytkownika
emde
Wsparcie sprzętowe
Wsparcie sprzętowe
Posty: 1336
Rejestracja: 2007-06-25, 10:36
Kontakt:

Re: Problem z portami padów?

Post autor: emde » 2015-12-28, 11:37

Siema, podłączę się do tematu, bo mam podobny problem. Rzecz w tym, że posiadam aż cztery oryginalne pady SONY, jeden z nich nie jest wykrywany zupełnie, a trzy pozostałe "skręcają" w jednym kierunku no i oczywiście uniemożliwia to grę. Mam jeszcze pada do PSX i nieoryginalnego pada do PS2 i te chodzą bez szwanku. No i nie wiem co robić. Możliwy jest aż tak duży zbieg okoliczności, żeby cztery oryginalne pady odmawiały posłuszeństwa?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
kolo
Redaktor
Redaktor
Posty: 2662
Rejestracja: 2011-01-22, 10:47
Lokalizacja: Łańcut
Kontakt:

Re: Problem z portami padów?

Post autor: kolo » 2015-12-28, 12:16

Lekko czy mocno? Jak lekko to mam taki sam problem (zawsze po odpaleniu analoga), zwykle pomaga wykonanie pełnego obrotu (wychylając do oporu). Możesz też spróbować wyłączyć je, lekko wychylić analoga w kierunku w którym skręca (u mnie jest to zawsze lewo) i trzymając w tej pozycji ponownie włączyć analogi. W części gier chyba nie da się ich wyłączyć więc musiałbyś trzymać tak od początku. Ogólnie jest to jeden z objawów zużycia gałek, może nie tak drastyczny jak na N64, ale jednak obecny.
A jeśli mocno... To są całkiem zepsute i chyba niewiele da się z tym zrobić.
Sega, Sega über alles
Obrazek

Kiriki-kun
'wieszcz narodowy'
'wieszcz narodowy'
Posty: 1023
Rejestracja: 2014-11-21, 01:48

Re: Problem z portami padów?

Post autor: Kiriki-kun » 2015-12-28, 22:42

Wymienić gałki. Możesz też spróbować spryskać preparatem do czyszczenia potencjometrów potencjometry w gałkach.

ODPOWIEDZ